asd
Edirne’de düzenlenen “Yerelde Eşitlik Çalıştayı”, kadın liderlerin yerel yönetimlerdeki rolünü ve eşitlik hedeflerini ele aldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, dikkat çekti
Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, "Yerelde Eşitlik Çalıştayı"nda Konuştu
Edirne’de düzenlenen “Yerelde Eşitlik Çalıştayı”, kadın liderlerin yerel yönetimlerdeki rolünü ve eşitlik hedeflerini ele aldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
“KADINLARIN YERELDE LİDERLİĞİ GÜÇLENİYOR”
Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Selin Küçükkancabaş’ın moderatörlüğünde düzenlenen “Toplumsal Eşitlik - Cam Tavanları Aşmanın Yolları” oturumuna Dedetaş’ın yanı sıra Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer ve birçok kadın belediye başkanı katıldı. Dedetaş, konuşmasında Türkiye’nin toplumsal sorunlarına dikkat çekerken, kadınların karar alma süreçlerinde güçlenmesi adına yapılan çalışmaları paylaştı.
“KARAR MEKANİZMALARINDA KADINLAR İÇİN KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLERE İMZA ATTIK”
Konuşmasına etkinliği düzenleyenlere teşekkür ederek başlayan Dedetaş, “Karar verici pozisyonlarda kadınların çok az temsil edildiği bir gerçek. Ancak biz bunu değiştirmek için somut adımlar attık” dedi.
2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Şehir Hatları Genel Müdürlüğü görevine atanmasının, liyakat odaklı bir sürecin sonucu olduğunu belirten Dedetaş, “2019’u, İstanbul’un yerel yönetimde liyakatla tanıştığı yıl olarak tanımlıyorum. Göreve geldikten sonra Üsküdar’da kadın belediye başkan yardımcısı sayısını sıfırdan üçe çıkardık. 26 müdürlüğümüzdeki kadın müdür sayısını ise üçten sekize yükselttik. Ayrıca 30 yıldır zabıtada çalışan bir kadın komiserimize müdürlük görevi verdik. Kadınların lider pozisyonlarda daha fazla yer alması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“KADINLARA YÖNELİK PROJELER ARTIYOR”
Dedetaş, kadınların yaşam kalitesini artırmak ve onların ekonomik bağımsızlıklarını desteklemek için hayata geçirilen projelerden de bahsetti. Üsküdar’da açılan kreşler, kadınlara yönelik el emeği ekonomisi projeleri ve HPV aşısı kampanyası dikkat çeken uygulamalardan bazıları oldu.
“Üsküdar’ın yüzde 70’i kadınlardan oluşuyor ve çoğu evde zaman geçiriyor. Bu nedenle kadınların özgür zaman yaratabilmesi için kreşler, yaşlı bakım evleri ve engelsiz yaşam merkezleri açtık. Kadın konuk evimiz ve kadın aile dayanışma merkezimizle sosyal destek sağlıyoruz. Spor salonlarımızda kadınların kullanım süresini artırarak karma bir düzenleme yaptık. Kadınların emeklerini ekonomiye kazandırmak için 'Üsküdar’a Gelirken' markası altında ürünlerini sergilemelerine olanak tanıdık” şeklinde konuştu.
HPV aşısını ücretsiz olarak sunmaya başladıklarını belirten Dedetaş, bu kampanya ile 400 başvuru aldıklarını ve uygulamanın devam ettiğini söyledi.
“ZİHNİYET ENGELİNİ AŞMAK CESARET GEREKTİRİYOR”
Kadınların karşılaştığı önyargılara değinen Dedetaş, seçim sürecinde kadın adayların karşılaştığı zorlukların altını çizdi. “Kadınların liderlik pozisyonlarına yakışmadığına dair önyargılarla mücadele ediyoruz. Bu önyargıları kırmak ve eşitliği sağlamak ekstra bir çaba gerektiriyor” dedi.
Seçimden sonra özellikle gençlerden aldığı “Umut oldunuz” mesajlarının kendisini çok etkilediğini ifade eden Dedetaş, “Gençlerin artık ‘Biz de yapabiliriz’ dediğini duyuyorum. Bu, bize daha büyük bir sorumluluk yüklüyor. Umudu korumak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Dedetaş, kadın ve çocuk hakları konusunda sürdürülebilir projelerin önemine vurgu yaparak, “Kalıcı ve sürdürülebilir uygulamalar yapmalıyız. Kadınlar ve çocuklar için daha fazla çalışmak zorundayız” diyerek sözlerini tamamladı.
Haber: Rüzgar Büyüktankaya